Telepítés

TELEPÍTÉS BETONRA TÖRTÉNŐ RAGASZTÁSSAL

A gumiburkolatot betonra történő ragasztással kell telepíteni a megfelelő vízelvezetés biztosítása mellett (2-3% lejtés ajánlott). A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvesség mentesnek kell lennie a gumiburkolat telepítésekor (mély alapozó használata javasolt), valamint a telepítést követően 24 órán keresztül. A beton aljzatnak egyenletesnek, gödröktől, és hullámoktól mentesnek kell lennie. Friss, még meg nem kötött betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A ragasztó hézagosan hordható fel, javasoljuk az öt pontos ragasztást alkalmazni. A gumiragasztót a ragasztandó beton felületre vagy a gumilap aljára kell felvinni. Amennyiben a ragasztó a telepítés során felhabzik, hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a felhabzott részt. Az általunk forgalmazott ragasztóanyag anyagigénye: 0,33 kg/m2. A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ, nagyobb terhelés esetén, a gumiburkolaton nem marad maradandó elváltozás. Gumiburkolat termékeinket 15-25 Celsius közötti hőmérséklet tartományban javasoljuk telepíteni. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó méretváltozást (szélesség: ±1%, vastagság: ±3%) is figyelembe kell venni!

TELEPÍTÉS TELEPÍTŐ SZALAGGAL, RAGASZTÁSSAL

A kialakított alapra az 500x500mm-es, illetve az 1000x1000mm-es gumilapokat is hálós rendszerben, sakktábla formában kell telepíteni. Az alépítmény lehet az imént már említett zúzott kő, vagy akár beton felület is. A 20 mm vastag gumilapok telepítését csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk telepíteni (lásd. Ragasztás szilárd burkolatra)!

A TELEPÍTÉS MENETE

 • Szegélyelem telepítése – gumiburkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot műanyag-, gumi-, betonszegéllyel.
 • Tükör kiemelése – Az alap vastagsága 30-40-45-50-60-100 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén, a várható terhelés alapján 10 – 20 cm legyen. 
Tükör kiemelése
szegélyelem telepítése
 • Kavicságy készítése (alsó réteg) – a 10 cm vastag 0-20 mm-es murva réteget (kis szemű zúzott kavics) tömörítsük le lapvibrátor segítségével.
Kavicságy alsó réteg
 • Kavicságy készítése (felső réteg) – a 3 cm vastag 0-5 mm-es murva réteget (apró szemű zúzott kavics) tömörítsük le lapvibrátor segítségével, ezáltal az alépítményünk megfelelően kemény lesz a gumilap telepítéséhez.
Kavicságy készítése felső réteg
Kavicságy készítése felső réteg_2
 • Telepítő szalag – gurítsuk ki a telepítő szalagot (a fényes részével lefelé) a telepítendő terület teljes hosszúságában, majd egy olló segítségével vágjuk el a burkolandó terület végénél. Egy festő henger segítségével kenjük be a telepítő szalagot ragasztóval, és helyezzük rá a gumilapokat. Ismételjük meg a folyamatot a következő sorral, ameddig a burkolandó terület végéhez nem érünk
Telepítő szalag
Telepítő szalag ragasztás
Gumilap telepítése telepítőszalagra

A GUMIBURKOLAT VÁGÁSA

A gumiburkolatok vágását dekopír fűrésszel, az általunk forgalmazott lágyanyag-vágó hullámpengével javasoljuk. Az eszköz segítségével lehetséges felezni, méretre vágni, akár ívesre is.

ELSZÍNEZŐDÉS

gumilapok járó felületén az erős UV sugárzás miatt, néhány napon belül sárgás elszíneződés keletkezhet, ez a gyártás során használt ragasztó sajátosságai miatt van. A sárgulás a folyamatos használat során idővel teljesen eltűnik.

SORJÁK A GUMILAPON

A gyártás következtében a gumilapok alsó és felső felületén előfordulhatnak sorják, melyek nem befolyásolják a gumilapok minőségét, tartósságát, illetve a TÜV által előírt esésvédő képességet. A gumilapok felső részén levő sorják használat során lekopnak, illetve akár használat előtt el is távolíthatóak.

A GUMIBURKOLAT KARBANTARTÁSA

 • Hetente szükséges tisztítani cirokseprűvel, vagy nem túl erős vízsugárral.
 • Amennyiben a gumilapok zúzott kő alépítményre lettek telepítve, a telepítést követően 6 hónappal javasoljuk a lerakott felületet vibráló lappal vagy döngöléssel újratömöríteni. A későbbiekben évente egyszer javasoljuk ezt megismételni.
 • Beltérben porszívóval is takarítható. Amennyiben szennyeződés éri (pl: kiömlő folyadék) akkor vizes kefés padlótisztító géppel javasoljuk megtisztítani a burkolatot.
 • Néhány havonta szükség esetén a felületi koromkiválást 1%-os TANA Universal Reiniger bevonattal el kell távolítani.
 • Évente egy alkalommal a felület lapvibrátoros tömörítő géppel ajánlott újra tömöríteni.
 • Kopás vagy felület sötétedés esetén vízbázisú festékkel újrafesthető.
 • A gumitérburkolat víz, 5% -os ultra, 5% -os szalmiák, telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló.
 • A burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető (pl. elcsöpögés).
 • Az üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani.
 • A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.

A GUMIBURKOLAT ELLENŐRZÉSI ELJÁRÁSA

Az alkalmazási területeken havonta szükséges a következőket ellenőrizni:

 

 • – A gumiburkolat elemek egymáshoz való pontos illeszkedését
 • – A szándékos rongálás előfordulását
 • – A vízelvezetés biztosítottságát

GARANCIA

Gumiburkolat termékeinkre 3 év garanciát vállalunk. Garanciát, a TÜV előírásait figyelembe véve csak szilárd aljzatra ragasztva történő telepítés esetén a fenti telepítési leírás betartása esetén vállalunk. (A jótállás érvényesítéséhez a vásárlást igazoló dokumentum szükséges!)

A jótállás a következő esetekben NEM érvényesíthető:

– Nem szakszerű telepítés és/vagy szakszerűtlen karbantartás.
– A környezeti hatások következtében várhatóan fellépő kopás, elhasználódás, illetve kártevők által okozott sérülések.
– Rongálás, vandalizmus, gondatlanság, helytelen felhasználás illetve szándékosan, vagy véletlenszerűen bekövetkező károk a termékben.
– A gumiburkolat termékek közötti színárnyalatbeli különbségek, a gyártás során felhasznált újrahasznosított alapanyagok jellegéből adódóan keletkeznek.
– Az újrahasznosított gumiőrleményből készült termékeink nem UV stabilak, színük erős napsütés hatására fokozatosan sötétedik, de a többi tulajdonságuk nem változik. (Amennyiben ez problémát jelent, javasoljuk inkább anyagában színezett UV stabil EPDM gumiburkolataink alkalmazását.)
– A gumilapok rendeltetésétől eltérő módon, illetve eltérő célra történő felhasználásáért, a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.
– A jótállás csak a sérült gumiburkolatok kicserélésére terjed ki. Az esetlegesen felmerülő plusz költségekért (hibás burkolat felbontása, visszaszállítása, új termék telepítésének költsége, stb.) a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.

3
év
garancia

TÜV Theinland

A gumiburkolatok telepítésén túlmenően helyszínen öntött gumiburkolatok készítését is vállaljuk!